Tradiční rýžová kaše Congee
Rýžová kaše Congee
je tradiční čínskou snídaní. Konzumaci kaše si oblíbili strávníci v nejrůznějších státech a tak se s ní vedle Číny můžeme setkat třeba i v Japonsku, Indii, Thajsku, Vietnamu. Čtenáře asi příliš nepotěší fakt, že rýžová kaše nemá víceméně žádnou chuť a není v tomto případě na místě používat nejrůznější dochucovadla. Congee zřejmě nebude gurmánským zážitkem v pravém slova smyslu, ovšem velkou předností kaše je její vynikající výživnost a vstřebatelnost. Je vhodná například při půstu, pročišťování organismu, průjmových onemocněních, v rekonvalescenci po vyčerpávajícím onemocnění, v případech, kdy chceme něco udělat pro své tělo.
Samotná příprava je velmi jednoduchá. Kaše Congee se vaří v poměru 1 díl rýže na 6 až 10 dílů vody. K přípravě není vhodné používat mléko, protože je zahleňující a zachlazující, ale pouze čistou vodu. Ideální pro vaření Congee je rýže kulatozrnná, která se velmi dobře rozvaří, což v tomto případě ocenímě... Doba varu bývá při klasickém způsobu přípravy pokrmu v Číně běžně kolem 4 hodin a to na úplně mírném plameni. Platí zde přímá úměra, čím déle se kaše vaří, tím je její účinek vyšší.