Říká se: „oči jsou oknem do duše“ Co nám mohou prozradit oči dle tradiční čínské medicíny?

28.05.2014 20:53

Oči jako ukazatel zdraví v tradiční čínské medicíně...

Už před tisíci lety čínští terapeuti používali jako jednu z možných technik vyšetření a diagnostiky pacienta pozorování jednotlivých částí jeho těla. Pozorování je v tradiční čínské medicíně jednou ze základních metod určování stavu zdraví nebo nemoci pacienta. Postava, držení těla, barva kůže a změny na kůži, kvalita vlasů, nehtů, vzhled očí a oblasti kolem očí jsou jen skromným výčtem částí těla, na které je potřeba se zaměřit.

Oči jsou nejen oknem do duše, ale i obrazem našeho zdravotního stavu. Oči celkově spadají pod nadvládu orgánu jater. Oblast očí dále dělíme v čínské medicíně na tzv. pět okruhů a setkáváme se tak s větrným kolečkem, krevním kolečkem, masovým kolečkem, Qi kolečkem a vodním kolečkem, které reprezentují jednotlivé orgány v těle. Čínská medicína velmi zjednodušeně řečeno funguje na principu vzájemných souvztažností a všudypřítomných  logických propojeních. Nemělo by nás tedy překvapit, že i konkrétní oblasti očí/kolečka mají úzkou vazbu na příslušné orgány.

Větrné kolečko neboli duhovka souvisí s játry, vítr jako takový je dle čínského pentagramu živlem jater. Stav duhovky tedy ukazuje na kondici jater.

Krevní kolečko – koutky očí vypovídají o zdraví srdce. Srdce pumpuje krev do celého těla z pohledu čínské medicíny je srdce císařem.

Masové kolečko – víčka jsou oblastí sleziny, například otok víček nám ukazuje na nedostatečnou funkci sleziny.

Qi kolečko – bělmo, bílá barva patří plicím. Ale není bílá jako bílá. Sledujeme barvu – stupeň zarudnutí, lesk...

Vodní kolečko – panenka, voda v čínské medicíně náleží ledvinám a tak pokud zkoumáme stav panenky, dozvídáme se, jak jsou na tom ledviny. Například nedostatečná reakce panenky na světlo ukazuje na nedostatek jinu ledvin.

Opustíme-li jednotlivé oblastí očí v podobě koleček, můžeme sledovat další projevy očí... Suchost, slzivost, ječné zrno, zarudnutí...

Čínská medicína - Radka Dohnalová