Pět statečných neboli čínských pět prvků v rozkladu

18.06.2014 08:31

Jedna ze základních tezí tradiční čínské medicíny vychází ze vzájemných propojení a souvislostí mezi jednotlivými prvky takzvaného čínského pentagramu. Pět prvků si můžeme představit jako nerozlučnou skupinu unikátních „jedinců“ nebo pět statečných, kde každý má své přesně stanovené místo, má svou jedinečnou funkci a své výjimečné vlastnosti a charakteristiky.

Zajímavé by mohlo být zobrazení pěti prvků jako dosud nepojmenovanou sestavu hudebních nástrojů, kde jsou jednotlivá tělesa propojena strunami, jež vedou od jednoho k druhému a zpět. Stačí pak pouze zlehka zabrnkat na jednu strunu a rozezní se celek. Takové přirovnání krásně přibližuje, jak důležité jsou vztahy mezi všemi prvky, jak významná je rovnováha mezi nimi. Všechny musí být vyladěny tak, aby mohl celý orchestr dobře hrát... Pojďme se podívat postupně na každý z nich.

James Bond mezi prvky čínského pentagramu - Oheň

Oheň je rozevlátý živel, který se rozpíná do všech stran. Je jako horké léto, červeně obarvené zapadající slunce, někdy hořká chuť dospělosti... Ohni patří srdce, cévy a tenké střevo, obličej. Je nejvíce jangových prvkem.

Stejně jako můžeme říct o někom, že je sangvinik, melancholik, cholerik atd., můžeme o lidech s nadsázkou říci, že jsou prvkem ohně, dřeva, vody, kovu, země. Ohnivý člověk je extrovertním, výřečným hercem či prezidentem, politikem. Pravděpodobně bude mít člověk typu oheň zarudlý až brunátný obličej, bude horkokrevný a při dobrém zdravý srdečný, milý, radostný s pevně stanoveným vnitřním řádem. Stejně jako mince má dvě strany i tento extrovertní, milý společník dokáže být nervózní, rozčilený, plný zášti.

Čínská medicína - Radka Dohnalová