Alergie, senná rýma, kýchání, dušnost, kašel, astma, kožní projevy, svědění očí, pyl, pylové zpravodajství, pylové mapy. Alergická sezóna začíná...

14.04.2014 22:09

Voňavé, rozkvetlé stromy, poletující včely,vykukující paprsky slunce, spousta drobných, pestrobarevných kvítků, zelenající se tráva, zkrátka vůně jara. Konečně můžeme pozorovat, jak se příroda kolem nás probudila ze zemního spánku, ikdyž letošní zimní spánek nebyl v pravém slova smyslu tím zimním...  Ne pro všechny z nás je popisovaný obrázek „značka ideál“.  

 

Alergie, alergeny, senná rýma, kýchání, dušnost, kašel, kožní projevy, svědění očí, pyl, pylové zpravodajství.... další sezóna začíná.

Díky slzení očí, kýchání, kašlání, svědění, neustálému utírání nosních dírek, někteří lidé nejsou schopni vidět všechnu tu krásu kolem, co nám příroda ukazuje.  A vůbec je netěší fakt, že se hlásí o život bříza, jasan, habr, vrba, javor, jilm, topol. Všichni bychom měli mít možnost radovat se z projevů jarní přírody. Nenechat se vyřadit nepříjemnými zdravotními komplikacemi z činností, které máme rádi. Řídit procházky do přírody podle toho, který velikán rostlinné říše právě vede pylové zpravodajství.

Co může každý udělat proto, aby se ho slova jako jsou alergie, senná rýma, kýchání, astmatické záchvaty, dušnost, ekzematické projevy, únava, slzení očí, svědění netýkala?

Z úhlu pohledu tradiční čínské medicíny bývají zdravotní problémy týkající se alergie spojeny se slabostí, nadměrným zatížením, nedostatečnou funkcí především plic, ledvin a sleziny. Zkuste si představit, co vše jsme schopni v našem těle v průběhu let nashromáždit. Jakou stravou tělo živíme, jakým způsobem životního stylu se necháváme unášet. Slezinu nenecháme odpočívat, když neustále nad vším přemýšlíme nebo volíme nevhodný typ stravy. Necháme se manipulovat reklamou o tom, jak je zdravé si dát ke snídani "tělu prospěšný" jogurt. Copak,ale může být prospěšný? Zkusme se na to podívat úplně jednoduchým pohledem. Ráno je naše tělo prohřáté z postele, zažívání je lehce utlumeno a odpočívá, aby mělo sílu k práci v dalším dni. My vstaneme, otevřeme lednici a vezmeme si studený jogurt. Prohřátému tělu nabídneme studené a zahleňující jídlo - studený jogurt. Zchladíme žaludek, vyhřáté tělo dostane takový malý šok a naruší se trávení.  Ledviny omračujeme svými pocity strachu a oslabujeme špatným pitným režimem. Plíce trápíme nezpracovaným smutkem. Například zatížení plic rezonuje s tlustým střevem, které je v tradiční čínské medicíně s plicemi spojeno stejně jako kůže. A kruh se tím uzavírá... Jak už jsme si nastínili, tlusté střevo v tradiční čínské medicíně souvisí s plícemi a plíce zase s kůží. Pokud je slabým článkem těla tlusté střevo, bude se to týkat i plic a následně kůže. Mnoho z lidí, kteří trpí na alergie - senná rýma, kýchání, potíže s dýcháním, astmatem mají zároveň i nějaké kožní alergické projevy. Ekzémy, svědivé vyrážky, citlivou kůži. Pak stačí přidat už jen nějaký ten alergen ze vzduchu a tělo začne svou autoimunitní bitvu.

Naše babičky a maminky dělávají pravidelně jarní úklid celého domu. Sami to dobře znáte, spousta práce, vyklízení nepotřebného, oprášení „špinavého“ a prosvětlení celé domácnosti... Kdo z nás dělá stejně tak pravidelný jarní úklid svého těla? A právě jarní očista je jednou z možností, jak si můžeme sami, alespoň částečně, pomoci od nejrůznějších zdravotních obtíží nebo trochu přispět ke zlepšení svého zdravotního stavu. Dietetika tradiční čínské medicíny na očistné kůry pamatuje. Mezi klasická doporučení tradiční čínské medicíny patří očista unaveného organismu prostřednictvím tradiční čínské rýžové kaše Congee.

Čínská medicína - Radka Dohnalová